رئیس محترم دانشکده ریاضی/ دانشکده علوم کامپیوتر

دانشگاه ها و پژوهشکده های سراسر کشور

موضوع: درخواست ارسال اطلاعات اساتید علوم کامپیوتر و نماینده هسته جوانان علوم کامپیوتر

با سلام و احترام

به استحضار می رساند که کمیسیون تخصصی علوم کامپیوتر ایران با پیشنهاد انجمن ریاضی ایران از سال 1402 آغاز به کار کرده است. ساختار این کمیسیون مبتنی بر آراء متخصصان علوم کامپیوتر تعریف شده و تصمیمات کمیسیون نیز بر اساس خرد جمعی متخصصان اتخاذ می شود. کلیه نظرات این کمیسیون صرفا از طریق پایگاه رسمی اطلاع­رسانی کمیسیون علوم کامپیوتر ایران به آدرس https://iraniancs.ir/ اطلاع رسانی  می شود. ارکان تصمیم گیری در کمیسیون علوم کامپیوتر به شرح زیر هستند:

الف: هیات مدیره (با رای گیری توسط جامعه علوم کامپیوتر و صدور احکام توسط انجمن ریاضی ایران)

ب: نمایندگان در دانشگاه های کشور (انتخاب شده از میان اعضای هیات علمی علوم کامپیوتر)

ج: هسته جوانان (شامل دانش آموختگان و دانشجویان علوم کامپیوتر)

جهت بهره گیری از پتانسیل فراگیر در سراسر کشور و حل مشکلات علوم کامپیوتر بر اساس خرد جمعی، مستدعی است در صورت وجود رشته علوم کامپیوتر در آن دانشکده معزز، نسبت به تکمیل دو جدول زیر و ارسال آن به آدرس ایمیل iraniancs@mail.ir تا تاریخ 20 تیرماه 1403 اقدام فرمایید.

 

نام و نام خانوادگی نماینده دانشکده (هیات علمی علوم کامپیوتر) آدرس ایمیل شماره تلفن همراه
     

 

نام و نام خانوادگی نماینده دانشجوی دانشکده (منتخب دانشکده جهت برقراری ارتباط کمیسیون با هسته جوانان دانشکده) آدرس ایمیل شماره تلفن همراه
     

با تشکر

مهدی قطعی

رئیس کمیسیون تخصصی علوم کامپیوتر ایران

نشست نقد و بررسی کتاب « آلن تورینگ: پدر هوش مصنوعی و کامپیوترهای امروزی » مورخ سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳ به همت کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا (س) برگزار شد.

به گزارش معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه الزهرا (س) به نقل از کتابخانه مرکزی، نشست نقد کتاب «پدر هوش مصنوعی و کامپیوترهای امروزی» با حضور دکتر بهرام صادقی بی غم، مولف اثر و عضو هیئت علمی گروه علوم کامپیوتر دانشگاه الزهرا(س) دکتر رحیم زارع نهندی، مهمان ویژه و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و ناقد اصلی اثر، دکتر سعید رضایی شریف آبادی، مدیر گروه علم اطلاعات و دانش شناسی به عنوان مدیر جلسه و ناقد دوم، دکتر امیر غائبی، عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی و ناقد سوم و همچنین دکتر کامران دیوانی آذر، عضو هیات علمی گروه ریاضی دانشگاه الزهرا(س) به عنوان ناقد چهارم برگزارشد.

گفتنی است در این نشست دکتر مهران شاه منصوری مدیر محترم پژوهش، لعبت درخشانی، مدیر کتاخانه مرکزی و جمعی دیگر از اعضا هیئت علمی دانشگاه الزهرا(س) از جمله، دکتر بتول سجاد و دکتر پریناز روشنی و جمع کثیری از دانشجویان و علاقمندان نیز حضور داشتند که به نقد و بررسی کتاب پرداختند.

در ابتدای نشست؛ درخشانی، رئیس کتابخانه مرکزی ضمن سپاسگزاری از قبول زحمت مولف و ناقدین این نشست به حاضرین خوش‌آمد گفته هدف این نشست را؛ ۱- تشکیل فضا و بستری برای تثبیت، تقویت و توسعه فرهنگ نقد و گفتمان علمی در جمع دانشمندان و صاحبنظران ۲- معرفی آثار و توانمندی های الزهرائیان ۳-و نیز تقویت فرهنگ کتابخوانی در دانشگاه الزهرا بیان نمود. درخشانی ادامه داد؛ در اهمیت و ضرورت نقد برای توسعه علمی تردیدی نیست زیرا که نقد و گفتگوی علمی از الزامات فرهنگ دانشگاهی است و نقش نقد علمی و انتقاد عالمانه و منصفانه در رشد علمی و توسعه فرهنگی کشور امری بدیهی است. نقد و نقادی آدابی دارد که مدارا و رواداری و تحمل نظر مخالف و ارج نهادن به مخالف مهمترین مؤلفه های آن به شمار می روند.

ایشان برگزاری چنین جلساتی را در راستای اجرائی سازی برنامه های راهبردی پژوهش دانشگاه الزهرا و با توجه بر تاکید معاونت پژوهش و فناوری بر پویا سازی هر چه بیشتر کتابخانه مرکزی برشمردند.

سپس دکتر سعید رضائی شریف آبادی، مدیر و ناقد جلسه ابتدا ضمن تاکید بر ضرورت پویایی کتابخانه ها در عصر امروز و به ویژه اهمیت برپایی این گونه اقدامات در جهت ترویج کتاب و کتابخوانی، متذکر شد که؛ «انتقال دانش وظیفه اصلی کتابخانه هاست که این مسئولیت از یک سو از طریق تهیه منابع علمی و مجموعه سازی صحیح در کتابخانه ها امکان پذیر است و از سوی دیگر ایجاد فضا و بستری برای معرفی، نقد و بررسی کتاب‌ها با حضور صاحبان آثار، اندیشمندان، متخصصان، دانشجویان و پژوهشگران در کتابخانه ها صورت می گیرد.» . دکتر رضائی شریف آبادی ضمن تقدیر از این اقدام کتابخانه مرکزی، اظهار امیدواری کرد که این اقدامات ادامه دار باشد.

سپس مدیر نشست، نویسنده اثر و اعضا پانل نقد را معرفی کرده و به بیان بخش های قابل توجهی از کتاب پرداختند. ایشان انتخاب این کتاب را با توجه به موضوع «هوش مصنوعی» و فراگیری آن در جهان امروز قابل توجه برشمرده و به تاثیر آن در جوامع بشری اشاراتی نمود.

دکتر صادقی بی غم، مولف کتاب «پدر هوش مصنوعی»، این‌گونه کتاب را معرفی کردند که؛ «به دلیل رشته تحصیلی‌ام و برای اینکه در کلاس‌های درس دانشجویان را علاقمند تر کنم هر از چندگاهی به بخش‌ هایی از زندگی دانشمندان اشاره می کنم واز این روی مجبور می شوم که تاریخ را هم مطالعه کنم. با شروع پاندومی کرونا و خانه نشین شدن از فرصت استفاده کردم و هر چه می دانستم را در مدت دو ماه نوشتم؛ عجله داشتم زیرا که امیدوار بودم کرونا تمام و سرمان شلوغ شود. اما این اتفاق نیفتاد و همچنان فرصت بود. حدود چهار ماه دیگر را هم پژوهش کرده و زندگینامه را دقیق‌تر و کامل‌تر کردم.»

نویسنده کتاب درخصوص جمع آوری مطالب و تاریخچه زندگی تورینگ این‌گونه توضیح داد که؛ « با یکی از نامداران کامپیوتر جه

ان مارتین دیویس که متاسفانه در سال ۲۰۲۳ در ۹۴ سالگی فوت کرد دو سال قبل از درگذشت او در تاریخ بیستم دی ماه ۱۳۹۹ در مورد تورینگ صحبت کردم. او ادامه دهنده راه تورینگ بود که با اختلاف دوازده سال، با راهنمایی استاد راهنمای آلن تورینگ دکتری ‌اش را گرفته بود. مصاحبه ام با ایشان را در انتهای کتاب آورده ام و بی واسطه، نظرات جالب ایشان را در مورد تورینگ نوشته ام. همچنین از خاطرات نزدیکانش استفاده کرده و از صحبتهای دختران روانشناس تورینگ و خاطرات مشترکشان استفاده کردم. عکس دوچرخه آلن را یافته و با نقل قول‌هایی در همان مورد بازنویسی کرده ام. تصویری از هتلی را یافتم که در شب قبل از مدرسه آنجا مانده بود. فیلم‌ها و کتاب‌هایی که در موردش هست را دیده و حتی دست نوشته های محرمانه اش را یافته‌ام. سعی کرده‌ام با درک آن روزهای لندن، زندگی اجتماعی همان زمان را بدون اینکه تحریفی در رویدادها نمایم، به‌صورت داستان بنویسم تا جذابیت کتاب بیشتر شود و عموم هم بتوانند با زندگی تورینگ آشنا شوند. شبیه این شیوه نگارش را در کتاب قلندر و قلعه نوشته یحی یثربی در مورد زندگی سهرودی شیخ اشراق دیده ام.»

ایشان ادامه دادند: « با طولانی تر شدن کرونا و ادامه خانه نشینی، بخش‌های خسته کننده آن را حذف و مطالب جدیدی به انتهای کتاب اضافه کردم که در واقع علم به زبان ساده بودند. در انتهای کتاب به زبان ساده مفهوم الگوریتم را با کمک تصاویری که دخترم کشیده است توضیح داده‌ام. به مساله ای اشاره کرده ام که کامپیوتر هیچگاه قادر به حل آن نخواهد بود. در این کتاب موارد دیگر علمی مرتبط را به زبانی ساده آورده ام. در نهایت از برخی نویسندگان و کتاب‌خوان‌های حرفه‌ای نظر گرفته و بارها تغییراتی در آن دادم تا کتاب به حالت فعلی در آید. نام اولیه کتاب را “خالق ژولیده” گذاشته بودم که بعد از مشورت با ناشر کتاب، انتشارات گوتنبرگ، تغییر دادم.»

ایشان در انتها با اشاره به اینکه در نگارش کتاب از ادبیات و شعر و رمان نیز بهره گرفته‌اند، تاکید داشتند که امروز، نگارش دانش روز، به صورت عالمانه اما به زبان ساده و قابل درک برای همگان، امر مهمی است که آن را بسیار مدنظر قرارداده اند.

در ادامه دکتر زارع نهندی،مهمان ویژه نشست و استاد تمام و عضو هیئت علمی گروه ریاضی دانشگاه تهران، با تشکر از کتابخانه دانشگاه الزهرا(س) به منظور برپایی نشست نقد و بررسی کتاب و همچنین با تقدیر از استقبال اساتید و دانشجویان گفت: اشتیاق دکتر صادقی بی غم و تلاش وی در تالیف این کتاب جهت استفاده عموم از علوم روز دنیا ستودنی است.کتاب «پدر هوش مصنوعی» کتابی خواندنی دارای یخش بندی های مناسب، همراه با عناوین مناسب و سنجیده شده است. در بخش اول کتاب، اطلاعات جالبی درباره نبوغ تورینگ بیان شده است و آن را آینه ای برای انعکاس دل مشغولی‌ها و جو اجتماعی دوره زندگی ایشان برشمردند به ویژه اشاره به زحمات، فداکاری ها و توجه والدین آلن نسبت به ادامه تحصیل ایشان. در بخش دوم به زبانی ساده ، تعریفی از ماشین تورینگ و مفهوم الگوریتم برای افراد غیر متخصص وجود دارد که سبب جذب مخاطب به ادامه مطالعه می شود.

دکتر زارع اشتباهات چاپی کتاب را بسیار کم تعرف کردند و جمع آوری مطالب را کم نظیر دانستند؛ که با مطالعه زندگی نامه و دیدن فیلم های مرتبط بسیار استادانه و باظرافت بیان شده اند. به ویژه اینکه با وجود حفط اصالت و واقعیت از بیان مطلبی که ضروری نبوده گذشته اند. کتاب داستانی است که روایات و مستندات با امانت داری بیان شده اند.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در پایان گفت: اغلب کتابهای نوشته شده و موجود در این موضوع ترجمه ، کوتاه و از سوی افراد غیر متخصص و غیرفن به نگارش درآمده اند و چالش هایی دارد که هیچ کدام جای این اثر را نمی گیرد. ایشان با اشاره به قیمت نازل و مناسب کتاب آن را هم راستا با هدف اصلی نویسنده ؛ علم به زبان ساده و برای عموم برشمردند که با وجود ویژگی های مثبت و مطلوب کتاب به تهیه نسخه الکترونیک آن توصیه کردند.

دکتر دیوانی آذر یکی از ناقدان اثر ضمن تایید موارد اشاره شده توسط ناقد اول، گفت: عمومی سازی علم به ویژه برای علوم ریاضی و فیزیک حائز اهمیت می باشد زیرا موجب ایجاد انگیزه و اشتیاق جهت ورود به این علوم و علاقه مندی افراد می شود. این کتاب به اهمیت موضوع هوش مصنوعی و نقش تورینگ، شخصی که در جنگ جهانی دوم، سرنوشت جنگ را عوض کرد،پرداخته و بسیار مهم است.

در ادامه نشست نقد و بررسی، دکتر غائبی درباره کتاب «پدر هوش مصنوعی» بیان کرد: در این اثر،استاد صادقی بی غم به درستی یک دانشمند برجسته را معرفی کردند. اصطلاح و کلید واژه هوش را از منظر علوم تربیتی می توان به هوش های عقلی،عاطفی،تصویری و… تقسیم بندی کرد و ازدیدگاه فناوری،تعاریف متعددی برای هوش مصنوعی وجود دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا(س) در پایان با طرح چند پرسش به اهمیت موضوع کتاب و دامنه آن پرداخت و گفت: امروز آیا هر کس ماشینی بسازد که توانایی حل مسئله داشته باشد، هوش مصنوعی محسوب می شود؟ آیا کارهای تورینگ، پایه های مسیری مهم بوده است؟ در نهایت می توان گفت که هوش وابسته به محیط اجتماعی است که می تواند انواع و اقسام شرایطی را ایجاد کند که موجب تغییر محیط شوند.

دکتر شاه منصوری،مدیر پژوهش دانشگاه الزهرا(س) خاطرنشان کرد: از کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا (س) بابت تلاش ها و خدمات ارزنده اش، تشکر می کنم.امروزه در دانشگاه ها یکی از مسئولیت های اجتماعی، بیان و ارائه علوم به زبانی ساده و روان است. خواندن زندگینامه ها و سرگذشت ها، طیف های گوناگون مردم را ترسیم می کند.در جوامع، تعداد افراد تاثیر گذار بسیار اندک است،تمایز این افراد با عموم مردم در انتخاب راه های سخت بر تر بر سر دو راهی زندگی می باشد.کتاب «پدر هوش مصنوعی» به جوانان به ویژه دانشجویان متذکر می شود که اغلب دانشمندان در هنگام مواجهه با دوراهی های زندگی مسیر سخت تر اما درست تر را انتخاب کرده اند. این کتاب به خوانندگان به ویژه انگیزه زندگی می بخشد به ویژه اینکه خود این کتاب هم توسط نویسنده در دوره سخت شیوع ویروس کرونا تالیف شده است.

دکتر روشنی،از حاضرین نشست، با اشاره به اهمیت آشنایی با زندگینامه دانشمندان و مطالعه در این حوزه افزود: جهت آمادگی رویارویی با چالش ها و سختی های علم آموزی، دانستن تجربیات و سرگذشت دانشمندان، مفید است و به همه دانشجویان علوم ریاضی، مطالعه کتاب « ریاضی دان های نامی» را توصیه می کنم.

دکتر سجاد نیز درباره اثر دکتر صادقی بی غم به نکته ای قابل توجه اشاره کرد و گفت: امروز، برخی از جوانان عمر خود را ارزان از دست می دهند و نسبت به فرصت هایشان بی اهمیت هستند در نتیجه باید ایجاد انگیزه کرد تا جوانان اشتیاق پیدا کنند.این کتاب به خوبی در زمینه هنر جذب مخاطب قدم برداشته و خواندنی می باشد.

آقای کاوند، یکی دیگر از حاضرین نشست بود، ایشان با توجه به تجربه و سبقه بیش از ۵۰ ساله خود در صنعت چاپ و نشر درخصوص انتشارات این کتاب مواردی را بیان داشتند. ایشان انتشارات گوتنبرگ را در تسهیل دسترسی به کتاب بین مردم پیش قدم برشمردند. همچنین بر اهمیت آشنا کردن نسل جدید و جوانان با دانشمندان مطالبی بیان کردند.

در پایان نشست،دکتر صادقی بی غم به پاسخگویی سوالات و ابهامات مطرح شده پرداختند و در خصوص هوش مصنوعی و برداشت خود از عملکرد این هوش، موارد مهمی را ذکر کردند.

لینک فیلم گزیده ای از نشست در اینجا قابل دسترس است.

دست‌اندرکاران انجمن ریاضی امیدوارند افراد خوش‌فکر، علاقه‌مند، دغدغه‌مند و فعال، به‌ویژه همکاران جوان، که آماده‌اند وقت و انرژی خود را برای پیشرفت انجمن و ریاضیات کشور صرف نمایند، توسط جامعه ریاضی برای قبول این مسئولیت نامزد و انتخاب شوند. لازم به ذکر است که بنا به مقررات انجمن‌های علمی، فقط اعضای پیوسته انجمن که حق عضویت سالانه خود را پرداخت کرده باشند می توانند در انتخابات شرکت نموده و به انتخاب افراد مورد نظر خود همت گمارند. به این جهت، برای همیاری‌تان با انجمن، از طریق تمدید عضویت و یا عضویت جدید،  اینجا را ببینید. 

خواهشمند است در صورت تمایل به مشارکت، پس از پرداخت حق عضویت اشاره شده در لینک مزبور، فیش پرداختی را به همراه اطلاعات زیر به ایمیل انجمن  iranmath@ims.ir  ارسال نمایید.

 پست الکترونیکی:

تاریخ تولد:

شماره شناسنامه:

کد ملی:

رشته تحصیلی:

میزان تحصیلات:

مرتبه علمی:

شماره همراه:

 لطفا در صورت بروز هرگونه ابهام یا کسب اطلاعات بیشتر با دبیرخانه تماس بگیرید: 02188808855

پیشاپیش از علاقمندی، توجه و همکاری شما سپاسگزاریم.

با احترام

دبیرخانه انجمن ریاضی ایران

کمیسیون علوم کامپیوتر ایران جهت مشارکت دادن متخصصان و علاقمندان حوزه علوم کامپیوتر، گفتگوهای علمی خود را در گروه تلگرامی خود آغاز نموده است. بدین منظور هر هفته شب‌های چهارشنبه، یک موضوع در گروه مطرح شده و طی یک هفته آتی در آن مورد بحثخواهد شد و سه شنبه هفته بعد، جمع بندی صورت می گیرد.

بحث هفته ۱:

یکی از مباحث مهم در بهبود وضعیت هر رشته از جمله علوم کامپیوتر، بهبود وضعیت دوره کارشناسی آن است. دوره کارشناسی سرآغازی بر توسعه تخصص و دریچه ای برای انجام کارهای بزرگ در تحصیلات تکمیلی است. به نظر شما چه تحولاتی باید در دوره کارشناسی علوم کامپیوتر موجود ایجاد شود که به یک دوره کارشناسی ایده آل علوم کامپیوتر منتهی شود؟ خودمان چه فکر و ایده های اصلاحی داریم؟ دانشگاه های بین المللی تراز اول در علوم کامپیوتر چه تجربیاتی برای ما دارند؟ آینده پژوهان چه می گویند؟ممنون می شوم که همگی علاقمندان تا سه شنبه بعدی در این خصوص نظریات خود را کوتاه و مفید (تجمیع شده در یک پیام) در گروه تلگرامی کمیسیون ارایه فرمایند. با تشکر. مهدی قطعی

نخستین جلسه کمیسیون تخصصی علوم کامپیوتر  روز پنجشنبه 21 دیماه 1402 در دانشگاه صنعتی امیرکبیر تشکیل جلسه داد. در این جلسه که با حضور دکتر مریم طهماسبی، دکتر جبیب ایزدخواه، دکتر مهدی قطعی، دکتر بهرام صادقی بی غم و دکتر پرهام مرادی در محل مرکز فناوری اطلاعات وارتباطات دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد در ابتدا روند تشکیل کمیسیون و تمام مراحل آن توسط آقای دکتر صادقی بی غم مرور شد و به جزییات انتخاب کاندیداها و رای گیری و نتایج اشاره شد. پس از آن همه اعضا به ترتیب به بیان دیدگاهها و اهداف آتی کمیسیون و اولویت بندی کارها پرداختند. در این مذاکرات، ضمن بررسی آیین نامه کمیسیونهای انجمن ریاضی ایران، به نحوه همکاری با اساتید، دانشجویان و فارغ التحصیلان علوم کامپیوتر ایران و خارج ایران اشاره شد. همچنین در خصوص کارگروه علوم کامپیوتر شورای برنامه ریزی وزارت عتف، بخش های مختلف علوم کامپیوتر در کنفرانس ها، ایده های جذب همکاری های جدید و دریافت مشارکت همکاران و دانشجویان مرتبط و موارد مختلف ارتباط با صنعت اشاره شد. همچنین فرار فارغ التحصیلان و نحوه نگهداشت آنان و ایجاد انگیزه و لزوم بازنگری بر سرفصل ها و دوره ها مطرح شد و در خصوص پتانسیل های موجود برای برگزاری کنفرانس، مسابقه، کارگاه و ارتباط موثرتر با جامعه و صنعت تاکید شد. نحوه تعاملات بین المللی و جذب حداکثری ایرانیان خارج از کشور از سایر مباحث مطروحه بود که به برنامه های آتی کمیسیون جهت می داد. در این جلسه، با اتفاق آرا، آقای دکتر مهدی قطعی به عنوان رییس کمیسیون و خانم دکتر مریم طهماسبی (به عنوان دبیر کمیسیون) انتخاب شدند.

گروه «IranianCS» به منظور ارتباط مستقیم دانشجویان، فارغ التحصیلان، پژوهشگران، اساتید و سایر علاقمندان علوم کامپیوتر با «کمیسیون علوم کامپیوتر ایران» تشکیل شده و پذیرای پیشنهادهای همه عزیزان می باشد. برای اینکه عزیزان با حجم بالایی پیام مواجه نشوند و موجب تکدر خاطر عزیزان نشود، همگی تلاش می کنیم که مباحث خیلی مهم در این گروه مطرح کنیم و بحثهای دونفره را به صورت Private  با هم مطرح کنیم تا اهداف اصلی مشورت و نظرخواهی در این گروه تحت الشعاع قرار نگیرد و عزیزان از عضویت در گروه ناراضی نگردند. هزاران سپاس.
لینک عضویت در گروه «کمیسیون علوم کامپیوتر ایران»:

https://t.me/+R6tG1dlhtW82MjI0

کمیسیون علوم کامپیوتر ایران با پیشنهاد انجمن ریاضی ایران از سال 1402 آغاز به کار کرد. ساختار این کمیسیون مبتنی بر آراء متخصصان علوم کامپیوتر تعریف شده و تصمیمات کمیسیون نیز بر اساس خرد جمعی متخصصان اتخاذ می شود.